Entries by Caroline

Ismail Kadareja, letrari i madh shqiptar

Ismail Kadare është një shkrimtar shqiptar me famë ndërkombëtare. Nga njëra anë, i njohur për veprat e tij therëse që denoncojnë totalitarizmin, ai gjithashtu e lidhi talentin e tij si shkrimtar me mendimet e tij politike. Sot ai ndan jetën e tij midis Francës dhe Shqipërisë dhe mbetet shkrimtari referencë në letërsinë shqipe.

Antoine de Saint-Exupéry, aviatori dhe princi i vogël

Nëse Antoine de Saint Exupéry e kaloi jetën e tij në ajër,  është sepse ai mbeti gjithnjë një ëndërrimtar. Ky njeri i ndjeshëm, artist dhe humanist na la shembullin e një jete të dedikuar ndaj vendit të tij, por edhe një trashëgimi letrare të mrekullueshme. ‘Princi i Vogël’, i lexuar nga fëmijët në mbarë botën, […]

Nënë Tereza, mirësia në shërbim të më të varfërve

  Përkundër asaj që mund të mendohet, emri i vërtetë i Nënë Terezës është Agnès, ose më saktë Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. Në të vërtetë, Nënë Tereza, përpara se të nisej për në Indi, u rrit në Shqipëri, prej nga e ka origjinën. Ja pra një figurë e njohur shqiptare e dashur nga francezët!

Baleti Preljocaj në Prishtinë

Më 7 tetor 2017, kulturës franko-shqiptare iu bë një homazh shumë i bukur. Në kuadër të turneut ekskluziv në vendet shqipfolëse Baleti Preljocaj organizoi një shfaqje të veçantë falas në Teatrin Kombëtar të Prishtinës. Kjo shfaqje u organizua si pjesë e programit Teatroskop të promovuar nga qeveria franceze. Ambasada Franceze në Kosovë mori përsipër të […]

Abati Pierre, një vepër e përshkuar nga solidariteti

Abati Pierre është një ndër figurat më të dashura për francezët. Ai është një prift atipik që ia kushton jetën e tij ndihmës ndaj më të varfërve. Ai themeloi një lëvizje shumë të rëndësishme ende sot në peizazhin social francez: lëvizjen Emmaüs. Sot, Fondacioni Abbé Pierre vazhdon betejën për të ofruar strehim dhe një jetë […]