Celine dion, këngëtarja e padiskutushme

celine dion

Celine Dion është një këngëtare kanadeze nga Kebeku, e njohur në mbarë botën, dhe një personalitet shumë i vlerësuar në kulturën franceze.

Celine dion, rruga drejt lavdisë

Celine Dion ka lindur në Kebek në 1968 në një familje shumë të madhe: ajo është më e reja e 14 fëmijëve! Familja e saj madhe është audienca e parë i saj, e cila e dëgjon të këndojë që në moshën 5 vjeçare, gjatë festave familjare. Në moshën 12 vjeçare, Celine shkroi një këngë me nënën e saj, të cilën vëllai i saj ia dërgon René Angelil, një ndër agjentët më të njohur në botën e muzikës. Kush do ta mendonte se Angelil do të bëhej më pas bashkëshorti i saj?

Familja i kërkon Angelil që të dëgjojë këngën e Celine.  Më në fund ai e zbulon zërin e tij dhe vendos të investojë tërësisht në karrierën e kësaj këngëtareje. Ai madje hipotekon shtëpinë e tij për këtë investim! Këngëtarje e re Celine Dion nis të nxjerrë këngët dhe albumet e saj të suksesshme dhe suksesi i saj i kapërcen kufinjtë e Kebekut Ajo është tashmë e njohur në Francë.

Por njohja e saj merr dhenë pasi ajo fiton Eurovisionin e vitit 1988 si përfaqësuese e Francës. Prej këtij momenti ajo bëhet një nga këngëtaret më të dashura për Francën. Shpesh nuk e dimë se një vit më pas Celine do të vuajë prej problemeve në fytin e saj, probleme që mund ti shkaktojnë humbjen e zërit. Për tu shëruar, Celine vendos të tërhiqet për tre vite të plota, dhe pesë vitet e mëpasshme i kalon duke stërvitur zërin nën kujdesin mjekësor.

Celine dion, një këngëtare legjende

Në skenën anglofone Celine Dion imponohet pak më vështirësi. Megjithatë ajo fiton çmimin si artistja anglofone e vitit që ajo e refuzon për shkak të kulturës së saj frankofone. Në vitin 1994 ajo martohet me Rene Angelil, agjentin e saj. Ky është viti kur ajo bashkëpunon me kompozitorin e njohur  Jean-Jacques Goldman, i cili krijon për të këngën e njohur botërisht «Pour que tu m’aimes encore ».

Në vitin 1997 ajo arrin një sukses të jashtëzakonshëm që do ti sjellë lavdinë e saj botërore me këngën e filmit Titanik, «My heart will go on ». Është ironike sepse Celine në fillim nuk donte ta këndonte këtë këngë që më pas kthehet në një nga sukseset e saj më të bukura.

Fama e saj është tashmë botërore në fund të viteve ’90. Në fillim të viteve 2000 ajo nis të japë shfaqjen e saj në au Caesar Palace në Las Vegas, ku vetëm në 5 vite realizon rreth 723 shfaqje.

Një sukses në sajë të një zëri të mrekullueshëm.

Zëri i Celine Dion është padyshim arma e saj më e fortë. Pa pasur nevojë ta ngrohë zërin ajo mund të arrijë nota shumë të larta dhe ta modulojë zërin për të realizuar efekte teknike të pazakonta. Frut i një pune ta palodhur dhe pandalshme zëri i saj më së pari na transmeton një emocion të papërshkrueshëm.