Ismail Kadareja, letrari i madh shqiptar

ismail kadare

Ismail Kadare është një shkrimtar shqiptar me famë ndërkombëtare. Nga njëra anë, i njohur për veprat e tij therëse që denoncojnë totalitarizmin, ai gjithashtu e lidhi talentin e tij si shkrimtar me mendimet e tij politike. Sot ai ndan jetën e tij midis Francës dhe Shqipërisë dhe mbetet shkrimtari referencë në letërsinë shqipe.

Ismail Kadare, një artist i angazhuar në politikë

Ismail Kadare ka lindur në vitin 1936 në Shqipërinë jugore, në Gjirokastër. Edhe pse fëmijëria nuk njihet shumë mirë, përsëri dihet se ai e nis shumë herët në rrugën letrare. Së pari, ai nis studimet për letërsi në Universitetin e Tiranës, kryeqytetin e Shqipërisë. Më pas largohet për ti vazhduar studimet në Moskë. Në vitin 1960, tensionet në Bashkimin Sovjetik e rikthyen atë në Shqipëri, ku ai filloi, pavarësisht moshës së tij të re, një karrierë si gazetar dhe poet. Tashmë është një personazh i angazhuar dy herë: një artist dhe një mendimtar politik, i cili nuk heziton të kritikojë regjimet totalitare.

Pasi ka botuar disa poezi, ai përfundon romanin që do të jetë në themel të famës së tij të madhe. ‘Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur’ botohet në vitin 1963 dhe e bën Kadarenë të njohur në të gjithë Shqipërinë. Përkthyer në frëngjisht, ai më pas i sjell autorit një reputacion ndërkombëtar. Aktualisht, vepra e tij e konsiderueshme është përkthyer në më shumë se 40 gjuhë.

Por Ismail Kadareja nuk i pëlqen të gjithëve. Ai është një kritik i fortë i regjimeve totalitare, stili i tij ironik edhe pëlqen por edhe jo. Në vitin 1990 ai kish bërë shumë armiq e kështu largohet për në Francë ku fiton azil politik.

Ismail Kadareja, një vepër e pasur

Shkrimtari e pasuron veprën e tij duke mos u kufizuar vetëm tek romanet. Ai shkruan novela, ese, poema, por edhe pjesë teatri. Talenti i tij vlerësohet me shumë çmime. Kadareja është shkrimtari shqiptar më i lexuar jashtë Shqipërisë. Pavarësisht këtij suksesi ai ende nuk e ka fituar çmimin Nobel për Letërsinë edhe pse shumë shpesh është renditur mes favoritëve.